RSS Feed

Buitenverblijf

0

Een hek om de tuin of een kattenren?

   Veel mensen aarzelen om een kat aan te schaffen omdat ze hun kat enerzijds een gelukkig en normaal leven buiten gunnen, maar zich anderzijds zorgen maken over de veilig- en gezondheidsrisico’s buiten. Als u kiest voor veiligheid is uw kat niet per definitie veroordeeld tot een leven binnenshuis, er zijn ook andere oplossingen.

   Een ‘binnenkat’ (een kat die zijn hele leven nooit buiten komt) past zich over het algemeen redelijk goed aan deze levensstijl aan, mits hij gezelschap en genoeg aandacht krijgt. Toch kleven er beperkingen aan een leven binnenshuis en kan het verre van ideaal zijn. Een oplossing waarbij een kat ook toegang heeft tot de tuin verdient de voorkeur.

Veiligheid voorop

   Een omheinde leefruimte biedt veel voordelen. Veiligheid is één van de belangrijkste argumenten, maar er zijn er meer: geen angst meer voor verkeersongelukken, geen ruzie met buren omdat uw kat hun mooiste tuinplanten heeft uitgegraven, geen gevaar voor verwondingen door andere katten of roofdieren… Hoe hoger de risico’s voor u en uw kat, hoe groter de noodzaak om een afgesloten buitenverblijf te maken.

Een hek of een ren?

   U heeft twee mogelijkheden: een hek om de tuin of een kattenren bouwen. De eerste mogelijkheid is dus om de tuin deels of geheel te omheinen zodat uw kat er niet uit kan. Een dergelijke omheining kan, met toestemming van uw buren, zo gemaakt worden dat het tegelijkertijd andere katten buiten uw tuin houdt. Dit is bijzonder nuttig als u veel last heeft van andermans katten die in uw tuin komen graven. Bomen op de erfgrens en over het hek hangende takken vormen vaak het grootste probleem. Katten kunnen dan in een boom klimmen, over het hek springen en ontsnappen. Door slim te snoeien kunt u het uw kat moeilijker maken, maar dit is vaak niet afdoende om ontsnapping definitief te voorkomen.

Een kattenren

   Als u de hele tuin heeft afgezet, zal uw kat altijd weer via een kattenluikje naar binnen kunnen, maar in sommige gevallen is dit door de vorm of afmeting van de tuin geen werkbare oplossing. Een kattenren is dan een alternatief. Uw kat moet ook dan onderdak kunnen vinden op momenten, dat het slecht weer is. Als de ren aan het huis grenst, kunt u zorgen voor een kattenluikje of raam naar binnen. In andere gevallen kunt u in de kattenren een schuilplaats maken, gebruik makend van een tuinhuisje bijvoorbeeld.

Speelgelegenheid

   Elk kattenverblijf moet vooral ook speel- en klimgelegenheid bieden. Als uw tuin of kattenren die gelegenheden niet van nature al biedt, kunt u zelf zorgen voor krabpalen, plankjes en klimtoestellen. U kunt met houten takken en stukken boomstam uitdagende klimobjecten bouwen zodat uw katten wel wat anders te doen hebben dan op zoek te gaan naar ontsnappingsmogelijkheden.

Veiligheid

   Tot slot een opmerking over het beschermen van uw katten en spullen tegen diefstal en andere gevaren van buitenaf. Elk buitenverblijf waar uw katten in uw afwezigheid een deel van de dag doorbrengen, moet veilig afgesloten kunnen worden. Net zo goed als u deuren en ramen bij afwezigheid vergrendelt, doet u er goed aan om alle toegangen tot uw kattenverblijf af te sluiten. Gebruik bijvoorbeeld een sluiting met een hangslot. Het bouwen van een omheining of buitenverblijf brengt werk met zich mee, maar het eindresultaat van al uw inspanningen mag er zijn: een tevreden kat en een opgeluchte eigenaar die allebei kunnen genieten van een uitstekend compromis tussen veiligheid en vrijheid.

0 comments »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.